VIRSILOTTO 6.5.2024

VIRSI 307

KIITOS OLKOON JUMALALLE KARITSALLE
1.
Kiitos olkoon Jumalalle,
Karitsalle,
olen armoliitossa!
Minut kalliisti hän osti,
minut nosti
kadotuksen kuopasta.

2.
Armon Henki johdattakoon,
kiiruhtakoon
matkamiestä lähtemään
maailmasta turmeluksen,
ahdistuksen,
kotihinsa pyrkimään.

3.
Purjeisiini tuulta anna,
mua kanna
meren yli mailleni.
Pidä, Jeesus, itse perää,
Herra, herää!
Muuten hukkuu haahteni.

4.
Auta, pakohon kun kerran
yli virran
Baabelista riennämme,
että kotimantereilla
kanteleilla
soivat kiitosvirtemme.

5.
Siellä riemun maassa taivaan
alta vaivan
päästyä sua kiitetään.
Siell? ei aalto uhkaa laivaa,
synnin vaivaa
siell? ei itke yksikään.

6.
Siell? on kirkas lasimeri,
pyhä veri
kiitosvirtenämme on.
Siellä aina Jumalalle,
Karitsalle
ylistys soi loputon.

7.
Sydän hämmästyypi näissä
ilohäissä,
lunastetut riemastuu.
Yljän eteen ihmeissänsä
ystävänsä
kasvoillensa kumartuu.

Elsa Christina Holmsten viim. 1735. Suom. Johan Wacklin 1736. Uud. Wilhelmi Malmivaara 1893. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Toisinto Savosta / Armas Maasalo 1937.

Koronatilanne heinäkuussa 2020

Lauantai 18.7.2020 - Pekka Päivärinta

Blogi 18.7.2020

Mikä on koronatilanne heinäkuussa 2020

Korona aikaa ollaan eletty toden teolla maaliskuusta 2020 lähtien. Suomeenkin oli levinnyt Kiinasta lähöisin oleva covid-19 virus. Se sai terveydenhoitojärjestelmämme ylikuormittumaan pahasti. Oli myös pulaa hoitovälineistä ja -tarvikkeista, mikä tilanne yllätti viranomaiset. Maassamme osattiin kuitenkin toimia viisaasti. Kansalaistasolla asetettuja liikkumisrajoituksia noudatettiin kiitettävästi ja Suomi varjeltui viruksen voimakkaalta leviämiseltä.

Kuolemantapauksia on tähän mennessä koronan vuoksi tullut Suomessa 328 ja tartuntoja on todettu Ylen uutisten mukaan 7318. Suomi monien muiden maiden tavoin on kärsinyt koronan aiheuttamien tuotantokatkojen, liikkumisrajoitusten ja kulutuskysynnän romathamisen vuoksi mittavia menetyksiä. Nyt Euroopan maita on kesän tultua alettu jälleen avata matkustamiselle, lukuun ottamatta pahimpia koronamaita.

Kuka enää muistaa suomalaista lääkäriä, joka toi lasketttelumatkalta koronan ja tietämättään tartutti sen moneen työtoveriinsa? Se oli talvella iso juttu. Entä nyt kun Pohjois-Suomessa todettin äsken iso koronatartuntarypäs,uultavasti tuotu maahamme Ruotista? Entä turvavälit nyt eri tilaisuukissa tai ravintoloissa? Ei kai ole käymässä niin, että olemme tulossa huolettomiksi koronan suhteen?

Kuitenkin korona on edelleen paha tauti. Se voi tarttua myös jopa syntymättömään vauvaan, kuten uutinen Ranskasta kertoi. Koronasta selviytyjien tarinoita on myös julkaistu. Vaikeata on ollut monella. Heidän kertomuksiaan on ollut ainakin minun raskasta lukea. Lisäksi on kerrottu koronan aiheuttamista merkillisistä hermosto-oireista. Englannista tullut tuore tutkimustulos kertoi, että koronan sairastamisesta saatu immuniteetti saattaa kestää vain joitain kuukausia.

Koronaa on todettu myös eläimillä, kuten kissoilla ja minkeillä. Siksi minkejä on jouduttu lopettamaan suuria määriä. Koronatilanne on erityisen paha tällä hetkellä muunn muassa Usa:ssa, Brasiliassa ja Intiassa. Mutta esimerkiksi myös Espanjassa koronatilanne alkoi huonontua helpotettaessa liikkumisrajoituksia.

Jos joitain hyvää koronasta voi sanoa, niin sen, että se on koonnt perheitä koteihin, ja kyselyn mukaan ainakin Suomessa lapset ovat pitäneet siitä, että ovat saaneet olla enemmän vanhempiensa kanssa. Lisäksi moni koulussa hiljainen oppilas on saanut kodin rauhassa opiskelleessaan osoittaa osaamistaan ja oppimistaan.

Korona-aika on myös ainakin vähän hillinnyt uhkaavan ilmastokatastrofin etenemistä. Se on myös pakottanut ihmisiä pysähtymään ja etsimään turvaa. Sana rukous on korona-aikaan tullut suosituksi googlehauissa. Paras suoja ahdistusten tullessa onkin elävän Jumalan tarjoama turva. Ja Jeesus Kristus on tie tähän suojaan ja turvaan. Jeesus sanoo Raamatussa: ” Anokaa niin teille annetaan, etsikää niin te löydätte, kolkuttakaa niin teille avataan, sillä jokainen anova saa, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan.” Luukas 11:9 1938 käännös

Myös Psalmissa 91 Jumala lohduttaa meitä pieniä ihmisiä: ” Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy, se sanoo: "Herra on minun turvani ja linnani, hän on minun Jumalani, johon minä turvaan" Et sinä pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta, et ruttoa, joka pimeässä kulkee, et kulkutautia, joka päiväsydännä häviötä tekee.”

Varkaudessa 18.7.2020

Pekka Päivärinta

Avainsanat: korona koronavirus covid-19