VIRSILOTTO 6.5.2024

VIRSI 307

KIITOS OLKOON JUMALALLE KARITSALLE
1.
Kiitos olkoon Jumalalle,
Karitsalle,
olen armoliitossa!
Minut kalliisti hän osti,
minut nosti
kadotuksen kuopasta.

2.
Armon Henki johdattakoon,
kiiruhtakoon
matkamiestä lähtemään
maailmasta turmeluksen,
ahdistuksen,
kotihinsa pyrkimään.

3.
Purjeisiini tuulta anna,
mua kanna
meren yli mailleni.
Pidä, Jeesus, itse perää,
Herra, herää!
Muuten hukkuu haahteni.

4.
Auta, pakohon kun kerran
yli virran
Baabelista riennämme,
että kotimantereilla
kanteleilla
soivat kiitosvirtemme.

5.
Siellä riemun maassa taivaan
alta vaivan
päästyä sua kiitetään.
Siell? ei aalto uhkaa laivaa,
synnin vaivaa
siell? ei itke yksikään.

6.
Siell? on kirkas lasimeri,
pyhä veri
kiitosvirtenämme on.
Siellä aina Jumalalle,
Karitsalle
ylistys soi loputon.

7.
Sydän hämmästyypi näissä
ilohäissä,
lunastetut riemastuu.
Yljän eteen ihmeissänsä
ystävänsä
kasvoillensa kumartuu.

Elsa Christina Holmsten viim. 1735. Suom. Johan Wacklin 1736. Uud. Wilhelmi Malmivaara 1893. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Toisinto Savosta / Armas Maasalo 1937.

Kommentti uutiseen kauppojen sunnuntai-aukiolosta

Lauantai 22.12.2007 klo 0.13 - Pekka Päivärinta

Kommentti 22.12. 2007 julkaistuun uutiseen:

"Selvä enemmistä eli 66 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista kannattaa kauppojen vapaata aukioloa viikonloppuisin läpi vuoden."

Ilmeisesti Jumala kuitenkaan ei kannata kauppojen vapaata aukioloa.Kuuluuhan yksi kymmestä käskystä :" muista pyhittää lepopäivä." Viikonpäivistä sunnuntai on se, jonka Jumala kehottaa erottamaan muista viikon päivistä.

Miten nyt yksi elämän pelisäännöistä heitettäisiin vanhentuneena roskikseen, kun edelleen halutaan kunnioittaa mm. käskyjä Älä tapa, Älä varasta ja Älä himoitse itsellesi mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.

Ihminen tarvitsee edelleen jokaviikkoisen lepo-ja vikistyspäivänsä. Into pitää kaupat auki on lähtenyt kauppiaista, ja -anteeksi nyt vaan- vaikuttaa vahvasti siltä, että heillä on siinä oma lehmä ojassa. Halu saada myydä enemmän on pontimena kauppojen aukiolon vapauttamiseen.

Vaikuttaa siltä, että ne kauppiaat, jotka haluvat ajaa työväkensä töihin viikonpäivästä riipumatta, ovat ahneuden sokaisemia, ja ahneudesta käytetään Raamatussa nimitystä synti.

Muistellaanpa mitä profeetta Amos julistaa: Te sanotte :"Milloin sapatti, että saamme avata varastot? Silloin voimme taas pienentää mittaa, suurentaa hintaa ja pettää väärällä vaa'alla." Aam. 8:5.

Nyt vaa-at näyttävät ainakin Suomessa oikein, mutta entä päivittäistavarakaupan keskimäärin 25% kate? Onko se kohtuullinen? Suomessa on edelleen vähävaraisiakin ihmisiä, ja heidän osovoimansa hintojen noustessa pienenee koko ajan. Ahneudella on pitkä historia, mutta siunausta siitä ei ole saatu.

Sitä paitsi kauppojen työntekijät eivät kannata vapaata sunnuntai- aukioloa. Uutinen joka on julkaistu 22.11. 2007 kertoo seuraavaa:

"Täysin vapaata aukioloa kannattaa 12 prosenttia vastaajista. Valtaosa eli 83 prosenttia PAM:in jäsenistä vastustaa sitä, että kaupat olisivat auki joka sunnuntai. TNS Gallupin tekemään kyselyyn haastateltiin 500 henkilöä 7.-15.11."

Kauppojen rajoittamaton aukiolo kirpaisee eniten juuri kaupan työntekijöitä ja pieniä yksityisiä liikkeenharjoittajia. Heidän perheittensä yhteinen vapaa- aika katoaa, ja väsymys ja alakulo tulee taka-ovesta sisään.

Shoppaileminen sunnuntaisinkin opettaa meitä käyttämään perheen yhteisen lepojan ostosten tekoon. Tietysti yhdessä lasten kanssa tehtynä ostosreissu voi olla kivakin, mutta pääasiassa sellaiset sekoittavat perheittenkin rytmin. Yhteistä, rauhallista, leväten ja kiireettömästi vietettyä vapaa- aikaa ei silloin juuri jää.

Miksi sunnuntai pitäisi pyhittää kauppiaiden ahneudelle? Kyllä tavan ihminen ehtii hankki sunnuntain eväät muulloinkin kuin pyhäpäivänä.

Sunnuntai on tarkoitettu koko perheen yhteiseksi, aidoksi levon ja virkistyksen päiväksi, jolloin voi vaikkapa pyytää ystäviä ja sukulaisia ja naapureita kylään ja käydä vieraisilla heidän luonaan, tai voi olla vaan kotonaan ja levätä rauhassa.

Nyt kauppiaden ahneus uhkaa tehdä perheen yhteisestä lepopäivästä kokonaan lopun, eikä se ole Jumalan silmissä kaunis asia.

Kysymyksessä kauppojen aukiolosta tarvitaan tervettä maalaisjärkeä ja jäitä hattuun. Kaikella on rajansa, niin myös kaupankäynnillä.

Avainsanat: sunnuntai-aukiolo