VIRSILOTTO 11.3..2023

1.
Ah, miksi taivaan valtakunnan
niin moni hylkää tahallaan
ja jatkaa turhuutensa unta
ja tyytyy tähän maailmaan?
On tärkeämpää kaikki muu,
Jumala aina unohtuu.

2.
On juhla meille valmistettu
hääsaliin Isän ylhäisen,
on taivaan herkut varustettu,
ne ovat lahja Jeesuksen.
Jo kulkee kutsun tuojia
ja kutsu koskee kaikkia.

3.
Vaan moni meistä torjuu kutsun,
se hukkuu huoliin, tehtäviin,
sai yksi ostaa uuden pellon,
on toinen mennyt naimisiin.
On meillä kiire yhtenään,
me emme jouda lähtemään.

4.
Voi varokaatte, varokaatte,
ettette saisi katua!
Nyt lahjaksi te kaiken saatte,
on myöhä kenties huomenna.
On ovet kohta lukitut,
on kiire, kiire, kutsutut!

5.
Jos liian myöhään kolkutatte,
ei ovi enää aukea.
Te itkette ja vaikerratte,
vaan itkua ei kuunnella.
On monet häihin kutsutut,
vaan harvat ovat valitut.

6.
Suo kutsuasi, Herra, muistaa,
ymmärtää varoitustasi.
Ei kukaan kutsun torjuneista
saa maistaa illallistasi!
Tee itse minut valmiiksi,
ennen kuin suljet ovesi.

Julius Krohn 1880. Virsikirjaan 1886. Uud. Anna-Maija Raittila 1976, 1984. | Sävelmä: Ruotsissa 1820.

Kommentti uutiseen kauppojen sunnuntai-aukiolosta

Lauantai 22.12.2007 klo 0:13 - Pekka Päivärinta

Kommentti 22.12. 2007 julkaistuun uutiseen:

"Selvä enemmistä eli 66 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista kannattaa kauppojen vapaata aukioloa viikonloppuisin läpi vuoden."

Ilmeisesti Jumala kuitenkaan ei kannata kauppojen vapaata aukioloa.Kuuluuhan yksi kymmestä käskystä :" muista pyhittää lepopäivä." Viikonpäivistä sunnuntai on se, jonka Jumala kehottaa erottamaan muista viikon päivistä.

Miten nyt yksi elämän pelisäännöistä heitettäisiin vanhentuneena roskikseen, kun edelleen halutaan kunnioittaa mm. käskyjä Älä tapa, Älä varasta ja Älä himoitse itsellesi mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.

Ihminen tarvitsee edelleen jokaviikkoisen lepo-ja vikistyspäivänsä. Into pitää kaupat auki on lähtenyt kauppiaista, ja -anteeksi nyt vaan- vaikuttaa vahvasti siltä, että heillä on siinä oma lehmä ojassa. Halu saada myydä enemmän on pontimena kauppojen aukiolon vapauttamiseen.

Vaikuttaa siltä, että ne kauppiaat, jotka haluvat ajaa työväkensä töihin viikonpäivästä riipumatta, ovat ahneuden sokaisemia, ja ahneudesta käytetään Raamatussa nimitystä synti.

Muistellaanpa mitä profeetta Amos julistaa: Te sanotte :"Milloin sapatti, että saamme avata varastot? Silloin voimme taas pienentää mittaa, suurentaa hintaa ja pettää väärällä vaa'alla." Aam. 8:5.

Nyt vaa-at näyttävät ainakin Suomessa oikein, mutta entä päivittäistavarakaupan keskimäärin 25% kate? Onko se kohtuullinen? Suomessa on edelleen vähävaraisiakin ihmisiä, ja heidän osovoimansa hintojen noustessa pienenee koko ajan. Ahneudella on pitkä historia, mutta siunausta siitä ei ole saatu.

Sitä paitsi kauppojen työntekijät eivät kannata vapaata sunnuntai- aukioloa. Uutinen joka on julkaistu 22.11. 2007 kertoo seuraavaa:

"Täysin vapaata aukioloa kannattaa 12 prosenttia vastaajista. Valtaosa eli 83 prosenttia PAM:in jäsenistä vastustaa sitä, että kaupat olisivat auki joka sunnuntai. TNS Gallupin tekemään kyselyyn haastateltiin 500 henkilöä 7.-15.11."

Kauppojen rajoittamaton aukiolo kirpaisee eniten juuri kaupan työntekijöitä ja pieniä yksityisiä liikkeenharjoittajia. Heidän perheittensä yhteinen vapaa- aika katoaa, ja väsymys ja alakulo tulee taka-ovesta sisään.

Shoppaileminen sunnuntaisinkin opettaa meitä käyttämään perheen yhteisen lepojan ostosten tekoon. Tietysti yhdessä lasten kanssa tehtynä ostosreissu voi olla kivakin, mutta pääasiassa sellaiset sekoittavat perheittenkin rytmin. Yhteistä, rauhallista, leväten ja kiireettömästi vietettyä vapaa- aikaa ei silloin juuri jää.

Miksi sunnuntai pitäisi pyhittää kauppiaiden ahneudelle? Kyllä tavan ihminen ehtii hankki sunnuntain eväät muulloinkin kuin pyhäpäivänä.

Sunnuntai on tarkoitettu koko perheen yhteiseksi, aidoksi levon ja virkistyksen päiväksi, jolloin voi vaikkapa pyytää ystäviä ja sukulaisia ja naapureita kylään ja käydä vieraisilla heidän luonaan, tai voi olla vaan kotonaan ja levätä rauhassa.

Nyt kauppiaden ahneus uhkaa tehdä perheen yhteisestä lepopäivästä kokonaan lopun, eikä se ole Jumalan silmissä kaunis asia.

Kysymyksessä kauppojen aukiolosta tarvitaan tervettä maalaisjärkeä ja jäitä hattuun. Kaikella on rajansa, niin myös kaupankäynnillä.

Avainsanat: sunnuntai-aukiolo