VIRSILOTTO 6.5.2024

VIRSI 307

KIITOS OLKOON JUMALALLE KARITSALLE
1.
Kiitos olkoon Jumalalle,
Karitsalle,
olen armoliitossa!
Minut kalliisti hän osti,
minut nosti
kadotuksen kuopasta.

2.
Armon Henki johdattakoon,
kiiruhtakoon
matkamiestä lähtemään
maailmasta turmeluksen,
ahdistuksen,
kotihinsa pyrkimään.

3.
Purjeisiini tuulta anna,
mua kanna
meren yli mailleni.
Pidä, Jeesus, itse perää,
Herra, herää!
Muuten hukkuu haahteni.

4.
Auta, pakohon kun kerran
yli virran
Baabelista riennämme,
että kotimantereilla
kanteleilla
soivat kiitosvirtemme.

5.
Siellä riemun maassa taivaan
alta vaivan
päästyä sua kiitetään.
Siell? ei aalto uhkaa laivaa,
synnin vaivaa
siell? ei itke yksikään.

6.
Siell? on kirkas lasimeri,
pyhä veri
kiitosvirtenämme on.
Siellä aina Jumalalle,
Karitsalle
ylistys soi loputon.

7.
Sydän hämmästyypi näissä
ilohäissä,
lunastetut riemastuu.
Yljän eteen ihmeissänsä
ystävänsä
kasvoillensa kumartuu.

Elsa Christina Holmsten viim. 1735. Suom. Johan Wacklin 1736. Uud. Wilhelmi Malmivaara 1893. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Toisinto Savosta / Armas Maasalo 1937.

Epäjumalankuvat sisustuselementteinä

Tiistai 29.5.2007 klo 23.44 - Pekka Päivärinta


Uskonnolliset tunnukset sisustuselementteinä


Kotimaa-lehdessä kerrottiin miten yhä useammassa suomalaisessa kodissa käytetään sisustuselementteinä uskonnollisia esineitä, kuten buddhan patsaita tai kopioita Egyptin muinaisesta kulttuurista.

Tämä kertoo ehkä osaltaan uskontojen maallistumisesta suomalaisten mielissä. Ei katsota olevan vakavaa jos kodissa on eri uskontojen palvontamenoissa käytettyä esineistöä.

Kuitenkin buddhalaisissa kulttuureissa buddhaa rukoillaan ja rukousmyllyjä pyöritetään päivittäin. Siellä tämä uskonto otetaan tosissaan.

Hindulainen Äiti Amma on käynyt Suomessa ja hänen halattavakseen on ollut ihmisiä jonoksi asti. Kuinka moni tietää, että hänen uskontonsa näkökulmasta hän tekee halaamalla lähetystyötä saattamalla suomalaisia kosketukseen hindulaisuuden kanssa?

Hindulaisille Äiti Amma on jumal-hahmo, ja halaaminen on hänelle ansioteko.

Monessa kodissa on myös erilasia naamioita, joita on tuotu Afrikasta. Kuka tietää mikä merkitys niillä on afrikkalaisessa uskonnollisuudessa? Entä monet muut esineet, joita sieltä tuodaan? Osa niistä saattaa olla poppamiehen kiroamia, ja niiden tarkoitus on vahingoittaa saajaansa.

Rooman ja Kreikan vanhojen pakanallisten uskontoja on alettu esitellä lasten filmeissä ja elokuvissa. Mitä se merkitsee?

Kristinuskon symboleita ristejä näytetään käyttävän osin kevytmielisen tuntuisissa yhteyksissä, ja joskus sellaisen saattaa nähdä riippuvan ylösalaisin jonkun korvasta. Mitä sellainen merkitsee?

Länsimailla, joihin Suomikin kuuluu, uskonto on vähitellen profanisoitu eikä se enää välttämättä tunnu sisältävän totuusarvoa. Kuitenkin ympärillämme asuu miljardeja ihmisiä, joille uskonto on täyttä totta, samoin saatana.

Raamatussa meitä varoitetaan palvomasta epäjumalia ja tulemasta osalliseksi niistä ja niiden palvontamenoista edes vahingossa. Jumalan sana Raamattu osoittaa että palvoessaan epäjumalia ihmiset palvovat riivaajia.

Kun sisustamme kotejamme, meidän kannattaa olla tarkkoja siitä mitä hyväksymme koristeiksi tärkeimmän paikkamme, kodin seinille ja lattioille.

Jumala elää, ja myös hänen vastustajansa saatana elää ja koettaa houkutella ihmisiä puoleensa keinolla ja toisellakin. Yksi niistä on tekeytyä satuolennoksi ja saada siten lupa ihmisten mielissä tulla varkain heidän koteihinsa ja koruiksi heidän sormiinsa, kaulaansa ja vaatteisiinsa.

Epäjumalan nimiä ja saatanan nimi esiintyy myös yhä useammin eri tuotteiden nimissä. Näin epäjumalat täyttävät vähitellen ihmisten mielen vieden heidät yhä kauemmas Jeesuksesta.

Siksi jokapäiväinen rukousyhteys Jeesukseen ja taivaan Isään on meille elintärkeä, samoin Raamatun tutkiminen. Jos emme tunne Jumalan ilmoitusta, on meidät helppo johtaa harhaan*).

*)Nämä ovat ne määräykset ja säädökset, joita teidän tulee koko elinaikanne tarkoin noudattaa. Niiden mukaan teidän tulee elää siinä maassa, jonka Herra, teidän isienne Jumala, antaa teille.
 
Hävittäkää korkeilta vuorilta, kukkuloilta ja lehtevien puiden alta perin pohjin kaikki ne paikat, joissa teidän tuhoamanne kansat ovat palvoneet jumaliaan.
Repikää maahan niiden alttarit, murskatkaa kivipatsaat, polttakaa asera-paalut, lyökää palasiksi kaikki jumalien kuvat. Tuhotkaa noiden kansojen jumalat, niin että niiden nimetkin unohtuvat.
 Älkää palvelko Herraa samalla tavoin kuin nuo kansat palvovat omia jumaliaan. 5.Moos.12:1-4

Avainsanat: buddahlaisuus, hindulaisuus, epäjumala