VIRSILOTTO 25.6.2023

VIRSI 385
1.
Auta, oi Jeesus, kun eksytys suuri
maata käy voimalla valloittamaan.
Saatana väijyy nyt julmana juuri
valmiina sieluja vangitsemaan.
Maailman ruhtinas miettivi ansaa,
kuinka se turmioon syöksisi kansaa,
kuinka se turmioon syöksisi kansaa.

2.
Auta, kun saatana, maailma, liha
syntien orjaksi taivuttavat,
kun tämän maailman ystävyys, viha
pois sinun luotasi houkuttavat.
Anna siis kuolemantuskaasi muistaa,
että voin ylpeän mieleni suistaa,
että voin ylpeän mieleni suistaa.

3.
Auta, oi Jeesus, kun syntini tuottaa
tunnolle vaivoja syytöksineen.
Anteeksiantoosi suo minun luottaa,
että en sortuisi katkeruuteen.
Hengessä köyhäksi tulla jos voisin,
kuormani kaikki sun hoitoosi toisin,
kuormani kaikki sun hoitoosi toisin.

4.
Auta, oi Jeesus, kun syntini aina
henkesi lämmön saa laimenemaan.
Ylpeä luontoni nöyräksi paina,
hauduta armolle aukenemaan.
Yhdistä henkeni Henkesi kanssa,
terveeksi näin minut tee kokonansa,
terveeksi näin minut tee kokonansa.

5.
Auta, oi Jeesus, suo katseesi loistaa
juonia kiusaajan paljastaen,
kun sanan selvän se tahtoisi poistaa
kulkien vaatteissa valkeuden.
Suo, että henget mä ain erottaisin,
voittaisin valheen ja voimasi saisin,
voittaisin valheen ja voimasi saisin.

6.
Auta ja varjele, vartija parhain,
kun olen lähdössä harhailemaan.
Tyynnytä mieleni myöhään ja varhain
kanssasi valvoen rukoilemaan.
Synnissä jos tahdon nukkuen maata,
tiellesi taas minut, Herrani, saata,
tiellesi taas minut, Herrani, saata.

7.
Auta, kun kamppailen kuoleman kanssa,
kun eronhetkeni koittava on,
sielu kun uupuu jo taistelussansa,
vastassa mahti on tuntematon.
Ilmesty silloinkin auttajakseni,
kuule myös heikoimmat huokaukseni,
kuule myös heikoimmat huokaukseni.

8.
Auta, kun päätän jo vaivojen matkaa,
voitolle voimasi kunniaksi.
Täällä saan alkaa ja taivaassa jatkaa
virttäsi uutta ja kiitostasi.
Ristillä Sankari kuoli ja voitti,
kuoleman keskelle elämä koitti,
kuoleman keskelle elämä koitti.

Johann Heinrich Schröder 1695. Suom. Elias Lönnrot 1874. Uud. Julius Krohn 1880. Virsikirjaan 1886. Uud. komitea 1937, 1984. | Sävelmä: Toisinto Kuortaneelta.
Sama sävelmä: 173

VIIK SAARN 27.8.2023

Viikon saarna 27.8.2023

Maailma ajautuu sekasortoon

Matin rukouspiirissä pääsi nyt ääneen Elvi, Aben vaimo, joka halusi ottaa esiin käytännön näkökulman siihen, jos maailmassa puhkeaa laajamittainen ja pitkäkestoinen nälänhätä ja puute. Keskustelu nälästä oli saanut alkunsa Matin näkemästä unesta tulevasta nälän ajasta Suomessa.

Rakas Abe, samalla kun puhuit, etsin Ilmestyskirjasta koko kohdan, jossa puhutaan hevosista ja ratsastajista. Hyvä, sanoi hänen miehensä Abe hiukan narahtavalla äänellä. Aloitapa sitten.No mutta rakas, kyllä minä silti kuulin ja kuuntelin koko esityksesi. Aben ilme muuttui ja hänen huulensa painuivat tiukasti ulospäin pullottavien poskien sisään. Aivan, sanoi Elvi kiireesti, aloitan heti. Toivottavasti en kierrä asiaan liian kaukaa, mutta luetaan.

Niin, katsotaan yhdessä tuo ratsastajakohta vielä kerran, ja luetaan se ääneen Ilm. 6 jakeet 5-6 ”Kun Karitsa avasi kolmannen sinetin, kuulin minä kolmannen olennon sanovan: "Tule!" Ja minä näin, ja katso: musta hevonen; ja sen selässä istuvalla oli kädessään vaaka. Ja minä kuulin ikäänkuin äänen niiden neljän olennon keskeltä sanovan: "Koiniks-mitta nisuja yhden denarin, ja kolme koiniksia ohria yhden denarin! Mutta älä turmele öljyä äläkä viiniä."

Elvi jatkoi puhettaan: ”Tämä kohta on osa kokonaisuutta, jossa Karitsa, siis Jeesus Kristus, avaa seitsemän sinettiä. Minä käsitän kuudessa ensimmäisessä sinetissä tiivistyvän ihmiskunnan vaiheet Hänen ylösnousemisestaan alkaen Hänen toiseen tulemuksensa aattoon saakka. Seitsemäs sinetti käsittelee tätä aattoa yksityiskohtaisemmin, mutta siihen emme nyt puutu.”

”Hei, luettaisiinko tuo jakso kokonaan?” pyysi Riitta. Piiriläisten päät nyökkäsivät hyväksyvästi ehdotukselle. ”Hyvä, luetaan koko luku kuusi ääneen, vaikka se ei aivan lyhyt olekaan”, vastasi Elvi. ”Siis sinetit yhdestä kuuteen, Ilmestyskirjan koko luku kuusi.

”Ja minä näin, kuinka Karitsa avasi yhden niistä seitsemästä sinetistä, ja kuulin yhden niistä neljästä olennosta sanovan niinkuin ukkosen äänellä: "Tule!"

2 Ja minä näin, ja katso: valkea hevonen; ja sen selässä istuvalla oli jousi, ja hänelle annettiin seppele, ja hän lähti voittajana ja voittamaan.

3 Ja kun Karitsa avasi toisen sinetin, kuulin minä toisen olennon sanovan: "Tule!"

4 Niin lähti toinen hevonen, tulipunainen, ja sen selässä istuvalle annettiin valta ottaa pois rauha maasta, että ihmiset surmaisivat toisiaan; ja hänelle annettiin suuri miekka.

5 Ja kun Karitsa avasi kolmannen sinetin, kuulin minä kolmannen olennon sanovan: "Tule!" Ja minä näin, ja katso: musta hevonen; ja sen selässä istuvalla oli kädessään vaaka.

6 Ja minä kuulin ikäänkuin äänen niiden neljän olennon keskeltä sanovan: "Koiniks-mitta nisuja yhden denarin, ja kolme koiniksia ohria yhden denarin! Mutta älä turmele öljyä äläkä viiniä."

7 Ja kun Karitsa avasi neljännen sinetin, kuulin minä neljännen olennon äänen sanovan: "Tule!"

8 Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen; ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maan petojen kautta.

9 Ja kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin minä alttarin alla niiden sielut, jotka olivat surmatut Jumalan sanan tähden ja sen todistuksen tähden, joka heillä oli.

10 Ja he huusivat suurella äänellä sanoen: "Kuinka kauaksi sinä, pyhä ja totinen Valtias, siirrät tuomiosi ja jätät kostamatta meidän veremme niille, jotka maan päällä asuvat?"

11 Ja heille kullekin annettiin pitkä valkoinen vaippa, ja heille sanottiin, että vielä vähän aikaa pysyisivät levollisina, kunnes oli täyttyvä myös heidän kanssapalvelijainsa ja veljiensä luku, joiden tuli joutua tapettaviksi niinkuin hekin.

12 Ja minä näin, kuinka Karitsa avasi kuudennen sinetin; ja tuli suuri maanjäristys, ja aurinko meni mustaksi niinkuin karvainen säkkipuku, ja kuu muuttui kokonaan kuin vereksi,

13 ja taivaan tähdet putosivat maahan, niinkuin viikunapuu varistaa raakaleensa, kun suuri tuuli sitä pudistaa, 14 ja taivas väistyi pois niinkuin kirja, joka kääritään kokoon, ja kaikki vuoret ja saaret siirtyivät sijoiltansa.

15 Ja maan kuninkaat ja ylimykset ja sotapäälliköt ja rikkaat ja väkevät ja kaikki orjat ja vapaat kätkeytyivät luoliin ja vuorten rotkoihin

16 ja sanoivat vuorille ja kallioille: "Langetkaa meidän päällemme ja kätkekää meidät hänen kasvoiltansa, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsan vihalta!

17 Sillä heidän vihansa suuri päivä on tullut, ja kuka voi kestää?"

Elvi jatkoi puhettaan: ”Siis näen, että seitsemässä sinetissä, joista tarkastelemme nyt kuutta, kerrotaan tiivistetysti ihmiskunnan vaiheet Jeesuksen ylösnousemuksesta hänen toisen tulemisensa aattoon.”

”Itse ymmärrän nuo sinettien ratsastajat niin, että ensimmäisessä sinetissä evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta leviää kaikkeen maailmaan. ”

”Toisessa sinetissä alkaa levottomuuden aikakausi, kun Jeesus ottaa suojelevan kätensä ihmiskunnan yltä pois. Heti ihmiset ja kansat ovat toistensa kimpussa. ”

”Kolmannessa sinetissä Karitsa, Jeesus Kristus, sallii maailmanlaajuisen elintarvikekriisin tulla. Se tulee, kun Karitsa ottaa suojelevan kaitselmuksensa pois ihmiskunnan yltä. Me ihmiset itse saamme toimillamme nälän aikaan. Mutta tätähän me haluamme: itse päättää kohtalostamme ilman Jumalaa.”

”Neljäs sinetti tuo mukanaan laajamittaiset sodat, nälän ja levottomuudet. Hävitystä tuovat myös petoeläimet.”

”Viides sinetti tuo esiin sen, ettei Karitsa, Jeesus Kristus, ole unohtanut vainottuja opetuslapsiaan. Jumala ei siirrä tuomiotaan loputtomiin, vaan ajallaan kostaa Karitsan lapsia vainonneille ja tappaneille. Vuonna 2020 vainon kohteena oli Open Doors järjestön mukaan 260 miljoonaa kristittyä. Vuonna 2022 heitä oli jo 360 miljoonaa.”

”Kuudes sinetti kertoo ihmiskunnan aivan viime hetkistä ennen seitsemännen sinetin avaamista. Ihmiskunta on miltei tuhonnut koko maapallon. Tulee suuri maanjäristys ja muu, mistä sinetin avaaminen kertoo. Ihmiset tunnustavat syyllisyytensä tuhoon halutessaan paeta rotkoihin ja luoliin Jumalan ja Karitsan vihalta. Mutta parannusta ei tehdä, ei käännytä armollisen Karitsan puoleen.”

”Huomatkaa tämä, että kaikesta huolimatta sinettien tapahtumat ovat Jumalan ja Karitsan tarkasti ajoittamat. Mitään ei tapahdu sattumalta. Silti on kyse siitä, että Jumalasta luopunut ihmiskunta itse tuhoaa itsensä ja elinympäristönsä. Heidän toiveensa omaehtoisesta elämän hallinnasta täyttyy, kun Jumala ja Karitsa ottavat suojaavan huolenpitonsa pois, ja jättävät ihmiskunnan sen himojen ja oman raadollisen viisautensa varaan. Sitähän täällä näytetään toivottavan, ei muuta jumalaa kuin ihminen. Homo mensura. Ihminen on kaiken mitta.”

”Vau, tuollaista tulkintaa en ole koskaan kuullut tästä kohdasta”, sanoi Abe ja katsoi tuikkivin silmin vaimoaan Elviä. ”Kiitos”, vastasi Elvi. Olkaa te minun kriitikkojani, ja en ole aivan vielä lopettanut. Koettakaa kestää”, sanoi Elvi ja hymyili vienosti.

”Niin, ehkä kysytte nyt, hyödyttääkö meidän pyrkiä auttamaan ja tukemaan ketään ja missään, kuten istuttamalla puita Afrikkaan tai auttamalla köyhiä rahallisesti tai ottamalla pakolaisia maahamme, kun kerran kaikki ihmiskunnassa kuitenkin tulee menemään päin honkia?”

” Muistuttaisin teitä ja itseäni luterilaisuuden isän Martti Lutherin opetuksesta: ” Vaikka huomenna tulisi maailmaloppu, silti istutan tänään omenapuun.” Niin kauan kuin voimme, meidän tulee pyrkiä tekemään hyvää lähimmäisillemme. Ja Jeesus, hyvä Paimen, on osoittanut, että heihin kuuluvat kaikki. Rukoillen liikkeelle, Jeesus näyttää meille tässäkin tien."

"Niin, voimme tehdä voimiemme ja mahdollisuuksiemme mukaan voitavamme. Sitä paitsi emme tiedä Jumalan aikatauluja. Nyt vielä on mahdollisuus auttaa. Raamatusta näemme myös, että Pyhä Henki neuvoo meitä miten menetellä tulevaisuuden suhteen.”

” Apostolien teoissa luvussa 11 kerrotaan nälänhädästä: ”Siihen aikaan tuli profeettoja Jerusalemista Antiokiaan ja eräs heistä, nimeltä Agabus, nousi ja antoi Hengen vaikutuksesta tiedoksi, että oli tuleva suuri nälkä kaikkeen maailmaan; ja se tulikin Klaudiuksen aikana.Niin opetuslapset päättivät kukin varojensa mukaan lähettää avustusta Juudeassa asuville veljille. Ja niin he tekivätkin ja lähettivät sen vanhimmille Barnabaan ja Sauluksen kätten kautta.”

”Jeesuksen seuraaminen on usein sangen käytännöllistä. Jospa Matti näki unensa, että heräisimme rukoillen valmistautumaan tulevaan.” ”Mitä se voisi olla?” kysyi Matin vaimo Riitta. ” Ehkä varautumista nälkää vastaan”, pohti Juha. ” Kuokka, perunan ja viljan siemeniä, säilykkeitä, kuivamuonaa, oikeata rahaa piilotettuna sitä varten, jos pankit eivät toimi.” ”Abe ajatteli ääneen: ”Kynttilöitä valaisuun sähkökatkojen varalta. Polttopuita, miettiä paikka minne paeta, jos sähköistetyn yhteiskunnan palvelut romahtavat. Varata kunnossa oleva polkupyörä, jolla matkata sinne. ”Entä rahan vähittäinen säästäminen köyhille lähetettäväksi? ehdotti Linda.

Matti katsoi kelloaan. Se näytti iltakymmentä. ”Meillä on ollut mielenkiintoinen ilta. Mutta nyt on aika lopettaa tältä kerralta. Rukoillaan vielä yhteen ääneen Isä meidän rukous.” Niin tehtiin.

Pekka Päivärinta